Wersja archiwalna z dnia 2020-01-28 12:01:01
|
Gmina Złota | |
Adres: Sienkiewicza 79 28-425 Złota |
Kontakt: tel. 41 356 16 01, fax. 41 356 16 48 E-mail: Strona www: |
Numer ID: 242 | ||||||
Data publikacji: | ||||||
Przedmiot: „Świadczenie usługi cateringowej dla beneficjentów projektu pn. ,,Świetlica Środowiskowa w Złotej miejscem nauki i zabawy”. | ||||||
Treść przetargu: Z A T W I E R D Z A M: Złota, 28.01.2020r ....................................... Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia 1. Nazwa i adres zamawiającego
2. Tryb udzielenia zamówieniaDo udzielenia przedmiotowego zamówienia zastosowanie mają przepisy dotyczące zamówień na usługi społeczne i inne szczególne usługi, o których mowa w dziale III rozdział 6 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2019 r., poz. 1843)Wartość zamówienia nie przekracza kwot określonych w art. 138g ust.1., w związku z tym do udzielenia zamówienia stosuje się przepisy art. 138o ust. 2-4 ww. ustawy.Pomocniczo w celu przeprowadzenia postępowania stosuje się zapisy ustawy oraz zapisy art. 24aa ust. 1 ustawy Zamawiający najpierw dokona oceny ofert, a następnie zbada, czy wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu.3. Opis przedmiotu zamówienia
„Świadczenie usługi cateringowej dla beneficjentów projektu
pn. ,,Świetlica Środowiskowa 3.1. Przedmiotem zamówienia Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu, dostarczeniu oraz wydaniu posiłków - obiadu dla 60 uczniów w wieku 6-16 lat, łącznie 12 000 posiłków obiadowych i 18 000 sztuk deseru/poczęstunku/podwieczorku. Miejsce wykonywania usługi: ZPO w Złotej, ul. Parkowa 4, 28-425 Złota Planowana liczba posiłków: • Obiad (II danie, batonik, woda lub sok) 100 tygodni x 2 x w tygodniu x 60 osób. Do kalkulacji ceny oferty należy przyjąć dostarczenie w ramach umowy 12 000 sztuk zestawu obiadowego. • Deser/poczęstunek/podwieczorek (ciastko/batonik/ owoc/jogurt/ napój), 100 tygodni x 3 x w tygodniu x 60 osób. Do kalkulacji ceny oferty należy przyjąć dostarczenie w ramach umowy 18 000 sztuk deseru/poczęstunku/podwieczorku 3.2 Zakres przedmiotowy zamówienia: 1. Posiłki muszą odpowiadać normom
odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, posiłki powinny
być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone 2. Ciepłe posiłki przygotowywane i dowożone przez Wykonawcę winny być urozmaicone, tj. każdego dnia winien być przygotowany inny zestaw. Usługa obejmuje: gorące danie (lub danie jednogarnkowe) + napój (minimum 0,5 litra) + baton, wafel itp. osobno pakowany. Pod pojęciem gorącego dania należy rozumieć: ok. 480 g. w tym porcja mięsa – 1 rodzaj z wymienionych: kotlet schabowy, zraz wołowy z sosem, rolada wołowa, rolada drobiowa z warzywami, kotlet de Volaille z serem lub pieczarkami, ryba, pieczeń wołowa z sosem – 150 g na osobę, porcja ziemniaków, kluski śląskie, kopytka z ziołami, makaron, ryż /kasza z dodatkami – 180 g na osobę, surówka warzywna/sałatka – 150 g na osobę. Każdy zestaw obiadowy podawany ma być na ciepło, w pojemniku termoizolacyjnym z kompletem sztućców jednorazowych, serwetek oraz kubków i dostarczony wyporcjowany. Deser/poczęstunek/podwieczorek obejmuje: owoc + batonik, jogurt + ciastko, woda min 0,5 litra, sok, bułka słodka 3. Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem i samodzielnie je przygotowuje. Wykonawca dba o właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki świeże, smaczne i estetyczne) oraz właściwie dobrane do wieku uczniów. 4. Stan posiłków i sposób dowożenia musi spełniać wymogi Państwowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej. 5. W przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności uczniów, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia Wykonawcy do godz. 9.00 danego dnia ( po sprawdzeniu listy obecności na zajęciach szkolnych). 6. Posiłki muszą być dostarczone jako porcje w opakowaniach jednorazowego użytku w godzinach wskazanych przez Zamawiającego. 7. Do obowiązków Wykonawcy należy także odbiór pojemników, zużytych opakowań i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. 8. Posiłki powinny być przygotowywane i dostarczane
w najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i
bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami
sanitarno-epidemiologicznymi, z uwzględnieniem norm określonych przez Instytut
Żywności Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duży udział warzyw w każdym posiłku. Posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetyczny wygląd. Potrawy przyrządzane winny być z
naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, 9. Posiłki winny być wykonane z
naturalnych produktów, bez używania produktów typu instant czy gotowych
półproduktów (np. mrożone pierogi, krokiety itp.) z gwarancją świeżości
artykułów 10. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania posiłków na własny koszt, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych posiłków. Pojemniki i termosy muszą być szczelnie zamykane. Odbiór dostarczonych posiłków potwierdzony będzie każdorazowo protokołem ich dostarczenia, z wyszczególnieniem ilości dostarczonych posiłków i podpisem upoważnionego pracownika szkoły. 11. Obowiązek wydawania posiłków uczniom należy do Wykonawcy. Posiłki winny być podawane uczniom w naczyniach jednorazowego użytku wraz ze sztućcami. 12. Do obowiązków Wykonawcy należy także odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. 13. Zamawiający przy wykonywaniu usługi będącej przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, oznacza to, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał posiłki sukcesywnie w miarę potrzeb. Natomiast gwarantowana ilość posiłków, które zostaną odebrane to 70%. Przedmiot zamówienia związany jest z realizacją projektu pn.
„Świetlica Środowiskowa 3.3 Wspólny Słownik – kod CPV: 55.52.31.00-3; 55.52.40.00-9; 3.4 Klauzula społeczna – za które wykonawca otrzyma punkty zgodnie z deklaracją w złożonej ofercie. Wykonawca zobowiązuje się: a) zatrudnić przy wykonaniu zamówienia, co najmniej 1 osoby bezrobotnej w zawodzie kucharz lub pomoc kuchenna na podstawie skierowania powiatowego urzędu pracy zgodnie z ustawą z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2019 r. r. poz. 1482 tj. z późn. zm.) b) zatrudnienie, o którym mowa wyżej przy realizacji zamówienia powinno rozpocząć się nie później niż 10 dni od daty zawarcia umowy na realizację przedmiotu zamówienia do końca upływu terminu realizacji zamówienia. W przypadku gdy Wykonawca zatrudnia już bezrobotnego przed dniem złożenia oferty na zasadach opisanych w pkt. a) i zatrudnienie to będzie trwało przez okres realizacji zamówienia to klauzule społeczną należy uznać za spełnioną. c) W przypadku braku możliwości zatrudnienia osoby bezrobotnej z przyczyn niezależnych od wykonawcy w terminie określonym w pkt. b) i wykonawca złoży oświadczenie o braku ofert pracy w powiatowym urzędzie pracy albo odpowiednim organie zajmującym się realizacją zadań z zakresu rynku pracy w terminie wskazanym na rozpoczęcie realizacji (do 10 dnia od zawarcia umowy), osób bezrobotnych posiadających kwalifikacje wskazane w pkt. a). d) w przypadku nie zatrudnienia przy realizacji zamówienia osoby bezrobotnej w wyznaczonym powyżej terminie, wykonawca będzie zobowiązany do zapłacenia zamawiającemu kary umownej w wysokości 5 000,00 zł za nie wywiązania się z obowiązku zatrudnienia, kary umownej nie nalicza się gdy wystąpiła okoliczność wskazana w pkt. c). e) w przypadku gdy Wykonawcą jest osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej zapisy powyższe stosuje się do osoby składającej ofertę i osoba ta musi spełniać warunek na dzień składania oferty. Jeżeli osoba fizyczna nieprowadząca działowość gospodarczą złoży ofertę i nie spełnia klauzuli społecznej to nie otrzyma punktów w tym kryterium 4. Zamawiający nie dopuszcza składanie ofert częściowych. 5. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych. 6. Zamawiający nie zamierza zawierać umowy ramowej, 7. Zamawiający nie przewiduje aukcji elektronicznej. 8. Termin i miejsce wykonania przedmiotu zamówienia:8.1. Wymagany przez Zamawiającego termin realizacji zamówienia: od podpisania umowy do 31.12.2022 r. 8.2 Miejsce wykonania przedmiotu zamówienia: ZPO w Złotej, ul. Parkowa 4, 28-425 Złota. 9. Określenie warunków udziału w postępowaniu: 9.1 Oferta zostanie uznana za spełniającą warunki, jeśli będzie: 9.1.2 zgodna w kwestii sposobu jej przygotowania, oferowanego przedmiotu i warunków zamówienia ze wszystkimi wymogami niniejszej SIWZ, 9.1.3 złożona w wyznaczonym terminie składania ofert. 9.2 O udzielenie zamówienie mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy złożą wraz z ofertą oświadczenia a wskazany wykonawca na żądanie Zamawiającego w terminie 5 dni od wezwania, przedłoży wymagane w SIWZ dokumenty w zakresie: 9.2.1 spełnieniu warunków udziału w postępowaniu 9.2.2 braku podstaw do wykluczenia 9.2.3 potwierdzeniu spełnienia warunków przedmiotowych 9.3 Oświadczenia o którym mowa w pkt. 9.2 należy złożyć na wzorach załączników do SIWZ, załącznik nr 3 w zakresie dotyczącym spełnienia warunków udziału w postępowaniu, załącznik nr 4 przesłanek wykluczenia z postępowania.. 9.3.1 Mając na uwadze powyższe Zamawiający informuje, że: a) w przypadku, gdy Wykonawca powołuje się w składanym oświadczeniu na dostępność dokumentów w bezpłatnych, ogólnodostępnych bazach danych państw członkowskich Unii Europejskiej, Wykonawca powinien wskazać te bazy danych, aby Zamawiający mógł zapoznać się z dokumentami; b) w przypadku gdy Wykonawca powołuje się na dokumenty podmiotowe,
będące c) w odniesieniu do Wykonawcy który w świetle przesłanek określonych w art. 24 ust. 1 pkt. 13 i 14 oraz 16-20 lub ust. 5 ustawy podlega wykluczeniu, Zamawiający dopuszcza self – cleaning. W sytuacji zaistnienia podstaw wykluczenia Wykonawcy z postępowania - istnieje możliwość przedstawienia przez tego Wykonawcę dowodów na to, że podjął środki wystarczające do wykazania jego rzetelności w tym, że: 1) naprawił szkodę lub zadośćuczynił za doznaną krzywdę, 2) podjął konkretne środki techniczne, kadrowe, organizacyjne, odpowiednie do zapobiegania kolejnym przestępstwom lub nieprawidłowemu postępowaniu; w takim przypadku Zamawiający rozpatrzy dowody wskazane wyżej i dokona ich oceny w świetle przesłanek wykluczenia Wykonawcy. d) Zamawiający zastrzega, iż na dowolnym etapie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego może wezwać Wykonawców w trybie art. 26 ust. 2f ustawy do przedłożenia wszystkich lub niektórych dokumentów potwierdzających, jeżeli jest to niezbędne do zapewnienia odpowiedniego przebiegu postępowania. 9.4 Opis warunków podmiotowych i sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków oraz braku podstaw do wykluczenia; 9.4.1 kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów: Zamawiający w tym zakresie nie stawia żadnych wymagań wystarczającym jest złożone wraz z ofertą oświadczenie zgodnie z założeniami w pkt. 9.3. 9.4.2 zdolności technicznej lub zawodowej wykonawcy: a) wykonanych usług Na potwierdzenie należy złożyć: wykaz usług wykonanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy. Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli
Wykonawca, wykaże, że w tym okresie wykonał
2 usługi gastronomiczne, każda związana z przygotowaniem, dostarczeniem Do wykazu należy załączyć dowody określające czy
usługi te zostały wykonane 9.4.3 sytuacji ekonomicznej lub finansowej: a) Dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną określoną przez zamawiającego - to jest świadczeniem usług cateringowych na kwotę nie mniejszą niż 100 000,00 PLN. Uwaga 1 1.
Wykonawca może w
celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu, 2. W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, wykonawcy mogą polegać na zdolnościach innych podmiotów, jeśli podmioty te zrealizują roboty budowlane lub usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane. 3. W celu oceny, czy wykonawca polegając na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22a ustawy, będzie dysponował tymi zasobami w stopniu niezbędnym dla należytego wykonania zamówienia publicznego oraz oceny, czy stosunek łączący wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów, zamawiający żąda dokumentów, które określają w szczególności: a) zakres dostępnych wykonawcy zasobów innego podmiotu; b) sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia publicznego; c) zakres i okres udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego; d) czy inne podmioty, na zdolności, których wykonawca powołuje się w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizują roboty budowlane lub usługi, których wskazane zdolności dotyczą. e) Wykonawcy, który polega na zasobach innych podmiotów składa na wezwanie Zamawiającego dokumenty o których mowa w pkt. 9.4.4, w odniesieniu do tych podmiotów. 9.4.4 braku podstaw wykluczenia. W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia, o których mowa w art. 24 ust. 1 oraz ust. 5 pkt. 1 i 8 ustawy, wykonawca złoży oświadczenie o braku podstaw wykluczenia oraz przedłoży na potwierdzenie następujące dokumenty; a)
art. 24 ust. 5 pkt
1 ustawy Zamawiający wykluczy z postępowania o udzielenie zamówienia
publicznego wykonawcę, w stosunku do którego otwarto likwidację, w zatwierdzonym przez sąd
układzie w postępowaniu restrukturyzacyjnym jest przewidziane zaspokojenie
wierzycieli przez likwidację jego majątku lub sąd zarządził likwidację jego
majątku w trybie art. 332 ust. 1 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. - Prawo
restrukturyzacyjne (t.j. Dz.U.2019 poz. 243) lub którego upadłość
ogłoszono, z wyjątkiem wykonawcy, który
po ogłoszeniu upadłości zawarł układ zatwierdzony prawomocnym postanowieniem
sądu, jeżeli układ nie przewiduje zaspokojenia wierzycieli przez likwidację
majątku upadłego, chyba że sąd zarządził likwidację jego majątku w trybie art.
366 ust. 1 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. - Prawo upadłościowe (t.j. Dz.U.2019
r. poz. 498); - wymagany dokument; odpis z właściwego rejestru lub z centralnej
ewidencji 9.4.5 Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zamiast dokumentów, o których mowa powyżej w pkt. 9.4.4, składa odpowiednio, że: a) nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości, b) Dokumenty, o których mowa powyżej w pkt. a) powinny być wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. c) Jeżeli w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, nie wydaje się dokumentów, o których mowa w pkt. a) zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji, lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone przed notariuszem lub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby. Przepis pkt b) stosuje się odpowiednio. 9.4.6
W celu
potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia wykonawcy z postępowania, Złożenie oświadczenia wraz z ofertą dopuszczalne jest tylko w przypadku, gdy Wykonawca nie przynależy do żadnej grupy kapitałowej. Jakakolwiek zmiana sytuacji Wykonawcy w toku postępowania (włączenie do grupy kapitałowej) będzie powodowała obowiązek aktualizacji takiego oświadczenia po stronie Wykonawcy. 9.5 W przypadku wnoszenia oferty wspólnej przez dwa lub więcej podmioty gospodarcze (konsorcja/spółki cywilne) oferta musi spełniać wymagania określone w art. 23 ustawy Prawo zamówień publicznych, w tym: 9.5.1
w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się
o udzielenie zamówienia, zgodnie 9.5.2 W przypadku składania ofert przez podmioty występujące wspólnie, warunki podmiotowe o których mowa w pkt. 9.4.2 i 9.4.3 podlegają sumowaniu. 9.5.3 W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia w pkt. 9.4.4, 9.4.5 i 9.4.6 wymagane jest załączenie do oferty dokumentów dla każdego konsorcjanta oddzielnie. 9.6 Zamawiający dokona wstępnej oceny spełnienia wymaganych warunków Wykonawcy którego oferta została najwyżej oceniona na podstawie załączonego oświadczenia. Następnie w wyznaczonym terminie wezwie tego wykonawcę, do złożenia dokumentów potwierdzających informacje w złożonym oświadczeniu. 9.7 Jeżeli dokumenty potwierdzające spełnienie warunków będą określały wartość w walucie obcej to zamawiający przeliczy tą wartość na PLN wg średniego kursu NBP na dzień którego określona wartość się odnosi (np. zakończenie realizacji usług) 10. Warunki wykluczające z udziału w postępowaniu. Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się wykonawców w przypadkach określonych w art. 24 ustawy Prawo zamówień publicznych. 11. Dodatkowe wymagania od Wykonawców. 11.1. Wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części usług innej firmie (podwykonawcy) jest zobowiązany do: 11.1.1. określenia w złożonej ofercie (na formularzu oferty – załącznik do SIWZ) informacji jaka część przedmiotu zamówienia będzie realizowana przez podwykonawców z podaniem jego danych jeżeli są znane. 12. Informacje dotyczące warunków składania ofert 12.1. Niniejsza specyfikacja oraz wszystkie dokumenty do niej dołączone mogą być użyte jedynie w celu sporządzenia oferty. 12.2. Wykonawca przedstawia ofertę zgodnie z wymaganiami określonymi w niniejszej specyfikacji. 12.3 |
siwz_catering2020.doc (siwz_catering2020.doc - 246.784 KB) | |
Data publikacji: 2020-01-28 11:03:50 Redaktor: Paweł Bochniak | |
zalacznik_nr1_umowa_catering2020.docx (zalacznik_nr1_umowa_catering2020.docx - 72.492 KB) | |
Data publikacji: 2020-01-28 11:05:05 Redaktor: Paweł Bochniak | |
zalacznik_nr2_oferta_catering.docx (zalacznik_nr2_oferta_catering.docx - 77.05 KB) | |
Data publikacji: 2020-01-28 11:05:15 Redaktor: Paweł Bochniak | |
zalacznik3_oswiadczenie_catering.docx (zalacznik3_oswiadczenie_catering.docx - 74.2 KB) | |
Data publikacji: 2020-01-28 11:05:26 Redaktor: Paweł Bochniak | |
zalaczniknr4oswiadczenie.docx (zalaczniknr4oswiadczenie.docx - 75.134 KB) | |
Data publikacji: 2020-01-28 11:05:43 Redaktor: Paweł Bochniak | |
zalaczniknr5_catering2020.doc (zalaczniknr5_catering2020.doc - 77.824 KB) | |
Data publikacji: 2020-01-28 11:07:28 Redaktor: Paweł Bochniak | |
zalacznik6catering2020.doc (zalacznik6catering2020.doc - 119.296 KB) | |
Data publikacji: 2020-01-28 11:07:44 Redaktor: Paweł Bochniak |
Opublikował: Paweł Bochniak, data publikacji: 2020-01-28 11:54:49
Rejestr zmian bieżącej strony
Archiwalne wersje przetargu
Powrót |